11 MAART 2018 OPENING KUNST UIT DE KAMER

Musica Callada –Muziek met de stem van de stilte

Irene speelt boek 1 en 2 van Musica Callada van Frederico Mompou.
Het eerste boek is uit 1959 en het tweede boek uit 1962.

Frederic Mompou i Dencausse (1893-1987) is een Catalaanse componist die vooral bekend is om zijn pianomuziek. Vaak wordt hij omschreven als een miniaturist vanwege zijn korte composities die het stempel ‘delicaat’ en ‘intiem’ hebben gekregen. Zijn stijl is impressionistisch en heeft soms iets weg van ‘minimal music’, waardoor het werk een meditatief karakter krijgt. Een van zijn inspiratiebronnen was Erik Satie, maar ook is hij beïnvloed door de composities en het pianospel van Gabriel Fauré.

Ondanks deze Franse basis komt in de muziek van Mompou duidelijk zijn Catalaanse oorsprong naar boven. Zo zijn vaak imitaties van klokken te horen, die terug te voeren zijn tot de klokkenfabriek van zijn grootvader in Barcelona, waar hij regelmatig kwam. Ook herkenbaar zijn de kreten van zeemeeuwen uit de Barceloneta, de maritieme wijk van de Catalaanse hoofdstad, het geluid van spelende kinderen of volksmuziek.

Een van de bekendste werken van Mompou is ‘Música callada’ (‘Stille muziek’), gebaseerd op de mystieke poëzie van Johannes van het Kruis.
Schijnbaar eenvoudige melodieën met een vleugje melancholie en verlangen naar een ver, vergeten land.

De biografie van Irene leest u hier

datum:         zondag 11 maart 2018
aanvang:      15.00 uur
entree:         vrije gift          
aanmelden via de website