OPEN MONUMENTENWEEKEND 2017

De programmering voor de Open Monumentendagen in Berkelland (OMB) is rond. Roy Oostendorp, erfgoedadviseur voor de gemeente en lid van het comité OMB: “Echt leuk en origineel hoe op het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ wordt ingehaakt. Tijdens de Open Monumentendagen zijn er nogal wat locaties open, die normaliter voor publiek gesloten zijn.”

Berkelland – Op zaterdag 9 en zondag 10 september gaan de poorten van nogal wat bijzondere panden en erven open. Nieuw is dit jaar dat een groot aantal locaties ook op zondag te bezoeken is. Oostendorp: “We willen zo met name gezinnen de kans geven deze bijzondere locaties te bezoeken.” Comitélid Wim Giesbers heeft voor Rekken een speciale fietstocht uitgezet, met locaties die bezocht kunnen worden. Het is gelukt om alle bezoekpunten te koppelen aan het thema. “Het is een boeiende tocht door de natuur, die zelfs over de landsgrens gaat”, vertelt Giesbers enthousiast.

Een ander comitélid, Trudy Altink vertelt: “Speciaal voor dit weekend wordt er in de Weemhof in Borculo een expositie gehouden rond het thema met regionale kunstenaars, compleet met archeologische vondsten uit de omgeving.” In Neede bieden de bewoners bezoekers de gelegenheid om een kijkje te nemen op de Mariahoeve, ooit het woonhuis van dichter Gerrit Achterberg. Zondag kan op het erf van burgemeester Joost van Oostrum aan de Haarweg rond de Bentheimer put uit 1771 koffie worden gedronken. Uiteraard is de burgemeester aanwezig.

Op boerderij De Klooster in Ruurlo vertelt Herman Geerligs op de zondag alles over dit prachtige erfgoed. “Echt een bijzondere plek in Ruurlo. Helemaal omdat de eigenaar alles zelf heeft gerenoveerd”, vertelt Ina Hummelink van de Historische Vereniging Ruurlo. Vrijdag 8 september om 15.00 uur is de opening van het weekend in café Florijn in Gelselaar.