LIESBETH PIENA 13 JANUARI-10 MAART 2019

Liesbeth Piena (1993)

Liesbeth: “Het liefst kijk ik om me heen. Elke keer weer verrast het mij hoeveel er te zien is als ik lang en aandachtig naar iets kijk. Intense kleuren, gekke schaduwvormen en bijzondere structuren vallen mij dan op. Ik zie het in alledaagse voorwerpen en omgevingen zoals in de bomen in het bos, kamerplanten, terrasstoelen en interieurs. Hoe langer ik iets bestudeer hoe meer details er opdoemen. Zo had de verwilderde conifeer in mijn achtertuin ineens een fantastische abstracte structuur en werd die het onderwerp van een schilderij. Die verborgen en onverwachte schoonheid van fragmenten uit de werkelijkheid heeft mijn interesse”.

Liesbeth Piena studeerde eind juni 2018 cum laude af bij AKI ArtEZ Fine Art Painting in Enschede. Zij is de winnaar van de Kunst aan de Dijk Kortenhoef Prijs voor Jong Talent 2018 voor beeldend kunstenaars. Jaarlijks stimuleert Kunst aan de Dijk Kortenhoef de artistieke ontwikkeling van een jong talent in de muziek of in de schilderkunst met een geldbedrag van € 5.000. Naast het geldbedrag ontvangt de winnaar van de prijs voor schilderkunst een trofee en wordt er een solo-tentoonstelling georganiseerd. 
Er zijn dit jaar door de Nederlandse kunstacademies in totaal dertien kandidaten voor de prijs voorgedragen. De jury, die bestond uit de beeldende kunstenaars Johan van Oord en Niek Hendrix en de kunsthistorici Cato Cramer en Pia van Wijnbergen, besloot na de eerste selectie om bij drie kunstenaars een atelierbezoek af te leggen. Liesbeth kwam, na zorgvuldige afweging, naar aanleiding hiervan, als winnaar naar voren.

Eerder dit jaar won Liesbeth al de HeArtfundprijs voor jonge schilders.
De HeArtfundprijs is een initiatief van de Stichting HeArtpool. Die ondersteunt jaarlijks 1 afgestudeerde schilder van AKI ArtEZ voor de periode van een jaar, bij de overgang van de academie naar het zelfstandig  kunstenaarschap. De winnaar van de prijs krijgt een ingericht atelier en een maandelijkse financiële bijdrage in materiaalkosten. Ook kan de schilder, indien gewenst, advies krijgen op kunstinhoudelijk en zakelijk gebied. De werkperiode wordt afgesloten met een publicatie en een solotentoonstelling in de ruimte van HeArtGallery Hengelo(O).
Eerdere winnaars van de HeArtfundprijs waren onder meer Omar Koubaa, Sam Samiee, Jan Bilitewski, Helena Hoogenraad en Nancy de Graaf.

Liesbeth heeft in 2018 al haar werk tentoongesteld bij Escape – tentoonstelling tijdens de ‘Maand van de Grafiek’ bij AKI ArtEZ, SBK Sprouts Young Talents 2018 in loods 6 te Amsterdam en in galerie Jansen en Kooy te Warnsveld. Dit zijn allemaal gezamenlijke exposities, in de Weemhof is haar eerste solo-expositie.

Liesbeth Piena exposeert in de Weemhof te Borculo van 13 januari tot en met 10 maart 2019. De expositie is geopend op woensdag en donderdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur.