HELEN VAN VLIET 31 JANUARI-31 MAART 2016

EXPOSITIE

Helen van Vliet

Helen van Vliet (1963) studeerde in 1986 af aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg.  Naast haar werk als beeldend kunstenaar startte ze in 1988 als illustrator voor kranten, tijdschriften en kinderboeken. In de Weemhof is een combinatie van haar vrije werk en werk in opdracht te zien en wordt de relatie tussen beide werelden zichtbaar.

Geïnspireerd door René Daniëls, van wie zij in Tilburg les kreeg, gebruikt ze alledaagse situaties als onderwerp voor haar werk; dagboeknotities die ze gecomprimeerd in één beeld probeert te vangen. Zelfs bij haar kinderboeken gebruikt ze herinneringen uit haar vroegste jeugd.

De potloodtekeningen voor De Reis van de Dwerg komen voort uit een passie voor schetsen en beweeglijke lijnen. De samenwerking met toenmalig uitgever Maarten Brinkman, voor wie vrijheid van interpretatie, formaat en techniek voorop stond, leverde werk op dat een verhaal in zich vertelt.

Helen van Vliet wordt vooral gevraagd voor gevoelige onderwerpen die minder gemakkelijk in foto’s te vangen zijn, zoals verlies, faalangst en hypochondrie.

Marlene Dumas ziet zij als een inspiratiebron als het gaat om het verbeelden van emoties. Ook het rechtstreeks in beeld brengen en het onderzoek van Dumas spreekt haar aan. Zelf experimenteert ze met vorm en materiaal en onderzoekt zo haar beeldende grenzen

Onder haar opdrachtgevers zijn instellingen als het Erasmus MC en de gemeente Rotterdam ontwerpbureaus, uitgeverijen van tijdschriften kranten en boeken. Daarnaast doceerde ze op o.a. de Willem de Koning academie in Rotterdam en  de TU in Delft. Haar werk is meerdere malen bekroond door de BNO en de Vlaamse kinder- en jeugdjury.

De kracht van Helen van Vliet is dat ze de kern van het onderwerp in kleur en lijn weet te treffen. Figuratieve beelden opgebouwd uit losse lijnen en gekleurde vakken, zo gecomponeerd dat het beeld meer betekenis krijgt dan de afbeelding.

De expositie is geopend van 31 januari tot 31 maart.

openingstijden:

Woensdag, Donderdag en Vrijdag van 13.30 uur tot 17.00 uur en op afspraak.

Weekendopening zie: www.facebook.com/deweemhof en actuele openingstijden