16 SEPTEMBER 2016 JAMES OESI EN ANDREA VASI

JAMES OESI EN ANDREA VASI

16 september   20.00 uur   Weemhof 5   Borculo

    

James Oesi      –  contrabas

Andrea Vasi       – piano

Programma 16 september 2016:

Van oudsher wordt de contrabas niet per se gezien als volwaardig solo instrument. Maar bassist James Oesi is een geval apart. Geboren in Engeland, opgegroeid in Zuid-Afrika, gestudeerd in Rusland, woonachtig in Nederland. Even zo grenzeloos gaat hij om met zijn instrument. Samen met zijn vaste duopartner, pianiste Andrea Vasi, brengt hij een recital dat gewijd is aan drie grootse sonates. Deze zijn origineel niet geschreven voor de bas, maar voor respectievelijk cello en viool (met piano). Echter, het repertoire voor contrabas is gelimiteerd, en Oesi vertolkt deze tijdloze werken op uiterst integere wijze, met bravoure en meesterlijke perfectie. Hij vindt in Vasi zijn muzikale gelijke, en door hun volstrekt gelijkwaardige partijen houden zij van de eerste tot de laatste noot een intieme dialoog waar u adembenemend van zult genieten. 

Sonata for Cello and Piano No.3 in A, Op. 69 (1808) – Ludwig van Beethoven

I.   Allegro ma non tanto
II.  Scherzo. Allegro molto
III. Adagio cantabile – Allegro Vivace

Sonata for Violin and Piano No. 1 in G, Op. 78 (1879) – Johannes Brahms

I.   Vivace ma non troppo
II.  Adagio – Più andante – Adagio
III. Allegro molto moderato

pauze

Sonata for Violin and Piano in A (1886) – César Franck

I.   Allegretto ben moderato
II.  Allegro
III. Ben moderato: Recitative-Fantasia
IV. Allegretto poco mosso

Biografie James Oesi

“Een gevoelige muzikant met een hoop kennis die veel te zeggen heeft en een natuurlijke en overtuigende artiest is.”
Gary Karr, wereldberoemd solo contrabassist

“Als je een man hebt als James Oesi, dan weet je dat ie er staat, dat het klinkt en dat de contrabas een solisteninstrument is.”

Hans Haffmans, presentator NPO Radio 4

“Ik zag een jonge muzikant met een ongewone intelligentie en inzicht, duidelijk voorbestemd om, met de juiste ondersteuning, aan de muziekwereld niet alleen als uitvoerend artiest maar ook als creatieve kracht een bijdrage te leveren.”
Geoffrey Simon, veelgeprezen dirigent en muziekproducer, oprichter van Cala Records

Contrabassist James Oesi is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma’s – bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven – op het Amsterdamse Grachtenfestival, het Bachfestival in Dordrecht, Cityproms Leeuwarden en op festival Wonderfeel. Oesi speelt meerdere keren op NPO Radio 4 en is als solist te gast bij Podium Witteman. Sinds februari 2016 is James de huismuzikant van het Utrechtse Het Muzieklokaal waar hij regelmatig met andere prominente musici speelt. Vanaf september start James met een tour soloconcerten door Nederland.

Daarnaast is James Oesi veelgevraagd als moderne muziek ensemblespeler. Hij treedt op met Asko|Schönberg, Insomnio, Oerknal en Ives Ensemble. Ook assisteert James zijn voormalige leraar Quirijn van Regteren Altena bij zijn lessen aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Begin 2016 gaat het toneelstuk Wachten op de Barbaren van Toneelschuur Haarlem (gebaseerd op de roman van J.M. Coetzee) in première waarvoor James Oesi alle muziek speelt, die speciaal voor hem geschreven is door Wilko Sterke.

In de zomer van 2015 krijgt James een gift van het Prins Bernard Cultuurfonds waarmee hij een contrabas – in 1872 gemaakt door Giuseppe Baldontoni – aanschaft

In mei 2012 studeert James met een 10 met aantekening af op het Koninklijk Conservatorium  Den Haag, dat eindexamen werd later bekroond met de Fock Medaille voor beste solo examen van dat jaar. Zijn studie was een unicum: hij is de enige contrabassist ooit die een masters solo contrabas studeert in Den Haag. Voor zijn studie bij Quirijn van Regteren Altena krijgt hij het Huygens Scholarship, de meest prestigieuze studiebeurs van Nederland, en steun van The Countess of Munster Musical Trust uit Engeland.

Gedurende zijn gehele studie, en daarna volgt James masterclasses en coachingsessies bij onder andere Anner Bijlsma, Geoffrey Simon (dirigent en producent), Leon Bosch (voormalig solocontrabas van Academy of St Martin in the fields), Klaus Trumpf en Thomas Martin.

In 2009 zorgt een auditie bij het Swiss Global Artistic Foundation te Montreux ervoor dat James kan meedoen aan het muzikale zomerkamp van de wereldberoemde contrabassist Gary Karr. Daar weet James samen met Gary Karr op te treden.

In 2005, op zestien jarige leeftijd, verruilt James Johannesburg, Zuid Afrika voor Moskou, Rusland om contrabas te gaan studeren aan het Moskou State Tchaikovsky Conservatoire bij Lev Rakov, waar hij de jongste student was en de enige buitenlandse contrabassist. Zijn buitenlandse studie werd mogelijk gemaakt door financiële steun van de Apollo Music Trust (later werd James ook gesteund door het Oppenheimer Memorial Trust en de National Arts Council of South Africa).

In 2005 en 2006 krijgt James de kans mee te doen aan het Perlman Music Program in New York, Amerika. Het programma, geleid door Itzhak en Toby Perlman en de docenten van het Juilliard String Faculty, geeft een zeer select aantal muzikale talenten, voornamelijk strijkers, toegang tot een hoogwaardige muziekopleiding voor solomuzikanten.

In 2001 neemt James op zijn twaalfde voor het eerst contrabasles, nadat hij als kind al piano en viool speelt in zijn woonplaats Johannesburg, Zuid Afrika.

Biografie Andrea Vasi

Andrea Vasi werd geboren te Voorburg, Nederland, in een Roemeens-Nederlands gezin. Ze begon met pianospelen op zesjarige leeftijd, en werd vier jaar later toegelaten op de ‘School voor Jong Talent’ aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hier studeerde ze bij Marlies van Gent. In deze periode, op veertienjarige leeftijd, won zij de 1e prijs, Persprijs en Publieksprijs tijdens de nationale van het Prinses Christina Concours (als duo met violiste Sumire Hara), en naar aanleiding hiervan trad zij op in Carnegie Hall, New York (VS). Twee jaar later won ze weer, nu als duo met violist Noa Eyl. Weer mocht ze optreden in Carnegie Hall, en werd gevolgd door de televisieserie ‘Jonge mensen op weg naar het concertpodium’ dat werd gepresenteerd door Antonie Kamerling.

In datzelfde jaar, 2006, was zij finalist van het Steinway Concours in het Concertgebouw Amsterdam (als soliste). In 2012 won zij, samen met sopraan Ellen Valkenburg, het ‘Musico Liedconcours.’ In 2014 was zij, ook samen met Ellen Valkenburg, finalist en prijswinnaar tijdens het Internationaal Vocalisten Concours te ’s-Hertogenbosch, in de categorie voor lied-duo. In 2015 waren zij prijswinnaar tijdens de Student Lied duo competition in Enschede.

Andrea maakte tournees door Frankrijk, België, Zwitserland, Liechtenstein, de VS, Canada, India (met violist Bas Treub en sopraan Nora Fischer) en Argentinië (met violist Maxime Gulikers en sopraan Laetitia Gerards). Veel concerten werden uitgezonden door radio en/of tv. Zij was speciale gast op o.a. het Gergiev Festival (Rotterdam) en het Grachtenfestival (Amsterdam), en speelde een aantal malen met het ASKO|Schönberg ensemble.

Na het behalen van haar VWO diploma begon zij haar Bachelor studie aan hetzelfde conservatorium, bij Ellen Corver. Samen met Corver trad zij vaak op, tijdens de Pianosalon serie van het NJO (2009-2013), o.a. de Sonate voor 2 piano’s en slagwerk van Bartók in de grote zaal van de Vereeniging in Nijmegen. Ze speelde ook in de ‘Meester en Gezel’ serie van het Koninklijk Conservatorium, waarin beroemde musici optreden en geïnterviewd worden samen met hun pupil.

Na haar Bachelor eindexamen, heeft zij een paar maanden in India doorgebracht als vrijwilliger in weeshuizen (waar zij Engelse les, muziekles en karateles gaf) en volgde boeddhistisch onderricht.

Als soliste vertolkte zij pianoconcerten van Bach, Beethoven, Grieg, Ravel en Stravinsky, o.a. onder dirigent Etienne Siebens. Ze speelde in vele orkesten en ensembles, ook op synthesizer en klavecimbel. Als lid van het NJO Steve Reich ensemble 2013 (van het NJO), werkte zij samen met Steve Reich en trad op op het Lowlands Festival. In 2014 was zij ‘Young Artist in Residence’ tijdens de Gelderse Muziekzomer van het NJO, en soleerde toen o.a. in het derde pianoconcert van Beethoven, op fortepiano.

Zij volgde zomercursussen in Nederland, Italië en Oostenrijk, en volgde lessen bij o.a. Pascal Nemirovski (Royal Academy of Music, London), Boris Petrushansky en Ronald Brautigam (solo). Kamermuzieklessen ontving zij van het Osiris Trio, Philippe Graffin en Jaap van Zweden.

aanvang:     20.00 uur

entree:         €15,00              

kaarten bestellen via: deweemhof@stuyt.nl