24 MAART 2017 IKARAI

IKARAI

vrijdag 24 maart 2017  20.00 uur

ikarai-bandphoto-2-mza48zmaw7y7hkdq2x63vpqm1negg1za9f2boq5q88

Tessel Hersbach       viool
Yanna Pelser            altviool, 
Bence Huszar           cello
Camiel Jansen          contrabas en composities
Julian Schneemann   piano en composities
Jeroen Batterink       drums

Ikarai, bestaande uit jonge musici waarvan enkele met Gelderse roots, mengt de wereld en van klassieke compositie en jazz tot een geluid bij een verhaal dat nog nooit eerder verteld is. Met alleen eigen materiaal klinkt Ikarai als geen ander. Terwijl er veel gerefereerd wordt aan de Europese klassieke traditie, ontstaan de composities uit improvisatie, samenspel en spontaniteit. Ikarai mengt het intuïtieve met het doordachte tot een uniek verhaal. Op hun meest recente album ‘FLY’ wordt het verhaal van de Griekse mythe van ‘Ikarus” in muziek verteld.Een prachtige invulling van het jaarthema: making the present, revealing the past.

Op hun laatste album FLY, vertelt Ikarai het verhaal van de Griekse mythe van Icarus in geluid. Was Icarus overmoedig en naïef, of dapper en vrij? FLY vertelt het verhaal van een jongen die vol vertrouwen de sprong waagde en in extase raakte door het gevoel van vrijheid.

Het ensemble is ontstaan vanuit de wederzijdse belangen van componist/pianist Julian Schneemann en componist/bassist Camiel Jansen. Omringd door klassieke muziek vanaf jonge leeftijd, kregen ze een sterke basis en begrip van muziek als kunst. Net als bij grote componisten zoals Bach en Beethoven, en later Debussy en Stravinsky, die allen bekend waren als grote improvisatoren, heeft Ikarai het doel de huidige kloof tussen de componist en performer te overbruggen. Met zijn unieke timbre, wendbaarheid en filmische sfeer, trekt het ensemble je mee naar een nieuwe wereld van geluid. Het ogenblikkelijke en het contemplatieve zijn in evenwicht in Ikarai’s unieke verhaal.

Programma

Ikarai speelt het programma FLY.
De muziek van Ikarai laat zich best omschrijven als klassiek met invloeden van jazz- en filmmuziek, en is gecomponeerd door de componisten Julian Schneemann en Camiel Jansen. 

FLY kreeg o.a. een recensie van 4,5/5 sterren in de Jazzism en had meerdere optredens op Radio 4.
TV-Presentator Tijl Beckand roemde FLY als “een reis die ik iedereen kan aanbevelen”, en ook
 violiste Rosanne Philippens schreef: “Je voelt de vlucht van Icarus – meeslepend.”

Biografie

CAMIEL  JANSEN  

Camiel begon op een erg jonge leeftijd met het maken van muziek, hij speelde als 6 jarige al klassiek piano. Hij begon met het transponeren en spelen van muziekstukken en was gefascineerd door de kwaliteiten van de klassieke muziek. Hij studeerde aan het conservatorium in Rotterdam, slaagde in 2014 Cum Laude, en volgde daarna een Masters programma bij het Conservatorium van Amsterdam. Tijdens een uitwisseling naar Kopenhagen, tijdens zijn bachelor, ontdekte hij zijn affiniteit met componeren, en schreef hij muziek voor jazz quintet, pianotrio, koor en klassieke stukken voor zijn string quartet. Als contrabas speler is hij erg actief in de Nederlandse jazz scene.

JULIAN SCHNEEMANN

Julian is opgegroeid bij klassieke musici, is opgeleid door jazz masters en werd omringd door populaire cultuur. Al deze invloeden werden natuurlijk deel van hem. In zijn piano spel en composities, maakt Julian met integriteit en fantasie gebruik van al deze invloeden. In 2011 won Julian de compositieprijs ‘Op weg naar het Nieuwjaarsconcert’. Hij studeerde jazz piano aan jet Conservatorium van Amsterdam en slaagde Summa Cum Laude in 2015. Tegenwoordig speelt Julian, naast zijn werk als componist en arrangeur voor ensembles zoals het Nederlands Blazers Ensemble (Dutch Wind Ensemble), als pianist in meerdere bands. Met zijn eigen band heeft hij zijn, zeer gewaardeerde,  debuut album ‘Roundabout’ uitgebracht.

JEROEN BATTERINK

Jeroen is een van de meest gevraagde jonge drummers in Amsterdam. Hij begon met drummen op jonge leeftijd en slaagde Cum Laude aan het Conservatorium van Amsterdam in 2014. Zijn aanpassingsvermogen, timing, subtiliteit en goede begrip van de muziek maakt van hem de perfecte drummer van Ikarai. Tot zijn presentaties behoren o.a. dat hij de drummer is van Eran Har Even & Itai Weissman’s quartet ‘Little Known Facts’ , het winnen van de  Grote Prijs van Nederland met zanger Charl Delemarre, twee keer een tour door Zuid Afrika met  Vuma Ian Levin’s quintet, spelen in Angelo Boltini’s band en in Julian Schneemann’s Octet. Hij heeft 1 semester les gegeven aan de True School of Mumbay in 2015 en twee keer opgetreden in VPRO’s ‘Vrije Geluiden’. Tegenwoordig toert hij met het Nederlands Blazers Ensemble (Dutch Wind Ensemble) door Nederland.

TESSEL HERSBACH

Tessel is een violiste van topniveau. Ze begon op 6 jarige leeftijd en ze studeerde aan
de Conservatoria van Amsterdam en Tilburg. Ze heeft niet alleen een indrukwekkend
curriculum in de klassieke wereld, maar ze heeft ook een aantal pop en jazz producties begeleid. In 2014 heeft ze de live-dvd en album van Snarky’s Puppy’s ‘We like it here’ opgenomen. Daarnaast speelde ze met Itzhak Perlman in Carnegie Hall en was ze eerste violiste in het Europese Jeugd Orkest. Ze heeft ook gespeeld met het Ciconia Consort en het Noord Pool Orkest. Ze wisselt spelen in een orkest en kamer muziek af met solo optredens en ze is geïnteresseerd in bijna alle genres en disciplines.
Haar ervaring met het spelen van gesyncopeerde muziek maakt van haar de perfecte violiste voor de muziek van Ikarai.

YANNA PELSER

Yanna Pelser, geboren in Delft, studeerde klassiek altviool aan het conservatorium van Rotterdam met Gisella Bergman en aan de Hochschule für Musik Detmold met Diemut Poppen en Corinne Contardo. Zij volgde masterclasses van gerenommeerde violisten zoals Garth Knox, Hartmut Rohde, Tatjana Masurenko en Gordan Nikolic. Naast haar orkestrale ervaring (met dirigenten Yannick Nézet-Séguin en Reinbert de Leeuw) heeft ze ervaring met solo repertoire en kamermuziek. Naast klassieke muziek, speelt Yanna jazz-, pop- en wereldmuziek in verschillende bands, bijvoorbeeld VDRSH, Claxoneros, NEI-L en Beatnik Fandango. Ze werkte samen met singer-songwriters zoals Karsu Donmez, Celine Cairo, Flip Noorman en Lasse Passage. Daarnaast is vrije muzikale improvisatie haar favoriete bezigheid. Yanna volgde diverse cursussen bij violist Thomas Lange, oprichter van de Resonance methode voor musici. Deze toegepaste muzikale fysiologie heeft een belangrijke rol in Yanna’s manier van muziek maken en in haar manier van lesgeven in altviool
/ viool. In haar Bachelor volgde ze een minor in song-writing en in haar masters
had ze componeerlessen. Momenteel componeert zij repertoire voor diverse ensembles.


BENCE HUSZAR

Bence begon cello te spelen op de leeftijd van 7, en volgde zijn professionele studie aan het Béla Bartók Conservatorium in Boedapest. Hij vervolgde zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam en het Conservatorium van Tilburg, met Ernst Reijsiger. Later in zijn studie, verlegde hij zijn focus van kamermuziek naar een breder spectrum. Hij onderzocht nieuwe manieren om de cello te spelen in de moderne muziek, experimenteerde met het gebruik van effecten, leerde geavanceerde uitgebreide technieken en leerde een meer-puls gebaseerde vorm van improvisatie.